همزمان با تشدید حملات انصارالله یمن در دریای سرخ به اهداف اسرائیلی که به تلافی جنایات رژیم صهیونیستی علیه غزه صورت میگیرد، منابع خبری از ورود ناو هواپیمابر آیزنهاور آمریکا به خلیج عدن در نزدیکی تنگه باب المندب خبر دادند. همزمان نشریه پولیتیکو اعلام کرد که پنتاگون این گروه ضربت به رهبری ناو مذکور را به سواحل یمن منتقل کرده است تا از درخواست احتمالی برای مقابله با حملات حوثی ها پشتیبانی کند.
ورود ناو جنگی ایالات متحده به کارزار میدانی، از اوج ناکامی محور غربی – عبری در جلوگیری از حملات موشکی و پهپادی مقاومت یمن حکایت دارد. همزمان گفته می شود ایالات متحده تصمیم دارد نیروی حفاظت دریایی گستردهای را با مشارکت کشورهای عربی برای مبارزه با آنچه حملات مکرر حوثیها خوانده می شود، تشکیل دهد. گفته شده است که این ائتلاف با نام نگهبانان سعادت مانند گروه ضربت 153 که بیرون از بحرین فعالیت می کند، نیروی حفاظتی بزرگتر برای اطمینان دادن به شرکت های کشتیرانی تجاری در زمینه امنیت دریای سرخ باشد.
این اطلاعات در حالی منتشر میشود که روز گذشته یک منبع دریانوردی یمنی از هدف قرار گرفتن دو کشتی توسط ارتش این کشور خبر داد رخدادی که عدم اهمیت تهدیدات غربی از سوی انصارالله حکایت دارد.
در همین رابطه علی ودایع کارشناس ارشد روابط بین الملل در گفتگو با قدس گفت: مشاهده رویدادهای دریای سرخ حاکی از زمین گیر شدن ناوگان تجاری رژیم صهیونیستی و به موازات آن قطع ارتباطات تجاری و دریای اروپایی ها با خاور دور است. همچنین اخباری مبنی بر ترافیک شدید در کانال سوئز و تعلیق فعالیت شش شرکت بزرگ فعال در عرصه انرژی مانند بریتیش پترولیوم مخابره میشود که چالشهای جدی برای تجارت، اقتصاد و انرژی بویژه تامین انرژی برای اروپاییها در آستانه زمستان در پی داشته است.
ودایع افزود: از طرفی نوع حملات حوثیها علیه سرزمین های اشغالی و رویکرد آنها در باب المندب علیه ناوگان تجاری رژیم صهیونیستی در کنار آسیب پذیری پایگاههای آمریکا در کشورهایی مثل سوریه و عراق نشاندهنده این واقعیت است که سنتکام در اجرای ماموریتش که حفاظت از منافع آمریکا در منطقه بوده با چالش جدی در تقابل با محور مقاومت روبرو شده است؛ آمریکاییها برای برطرف کردن این ضعف تلاش میکنند دولت های متحد خودشان را برای ایجاد چتر حمایتی برای حفاظت از ناوگان تجاری تحریک و با خودشان همراه کنند.
چرا آمریکا به دنبال تشکیل ائتلاف است؟
وی با اشاره به تلاشهای آمریکا برای ایجاد ائتلاف بزرگ علیه یمن که دربرگیرنده کشورهای عربی منطقه نیز باشد گفت: درواقع راهبرد آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم برای سرشکن کردن هزینههای جنگ اعم از هزینههای نظامی و دیپلماتیک، ائتلاف سازی بوده است. در این باره هم آنها تلاش میکنند در وهله نخست با عملیات رسانه ای موضوع را در سطح یک معضل جهانی تحت عنوان تهدید حوثیها علیه تجارت جهانی نشان دهند و در ادامه سایر کشورها اعم از کشورهای منطقهای و فرامنطقه ای مثل چین و ژاپن را هم وارد ماجرا کنند. در رابطه با برخی کشورهای منطقه رویکرد آمریکا این است که در وهله نخست از طریق بزرگنمایی تهدید انصارالله با پمپاژ رسانهای و در ادامه با ایجاد مشوقهای اقتصادی از طریق کارتلهای اقتصادی و مهندسی افکار عمومی که همه شاخههای سناریوی آمریکا هستند آنها را قانع کند که در ائتلاف مشارکت کنند.
تحلیلگر مسائل بین الملل تصریح کرد: از طرفی آمریکاییها تلاش میکنند با ایجاد یک ائتلاف بزرگ نظامی در دریای سرخ به صورت غیرمستقیم با نوع تاثیرگذاری ایران در حوزه یمن و باب المندب تقابل غیرمستقیم ایجاد کنند و هزینه این تقبال را برای جبهه مقاومت افزایش دهند.
ودایع با اشاره به تضاد منافع موجود بین آمریکا و برخی کشورهای عربی منطقه که متحد این کشور در منطقه به حساب میآیند تصریح کرد: بر این اساس بعید است که شاهد پیوستن آنها به این ائتلاف به صورت میدانی و اعمالی باشیم؛ چرا که این مسئله برای آنها تبعات بسیاری در پی خواهد داشت. اما اگر به هر دلیلی از جمله افزایش فشارهای آمریکا مجبور شوند وارد این ائتلاف شوند حضور آنها صرفا حضور اسمی و نمایشی خواهد بود و به حضور میدانی منتج نخواهد شد. درواقع آنچه تحت عنوان تعارض منافع از آن بین آمریکا و متحدان عربی آن یاد کردیم عامل بازدارندهای در پیوستن این کشورها به ائتلاف مدنظر آمریکا خواهد بود. از طرفی تغییر رویکرد برخی از کشورهای عربی متحد آمریکا تحت تاثیر نزدیکی به روسیه و چین حاکی از آن است که آنها به سیاق گذشته دنبالهروی محض سیاستهای آمریکا در منطقه نخواهند بود.
پشتوانه انسانی اقدامات یمنیها
سید هادی سید افقهی کارشناس مسائل غرب آسیا نیز با تاکید بر پشتوانه انسانی اقدامات یمنیها در باب المندب که در واکنش به کشتار مردم غزه از سوی اسرائیل و ممانعت آنها از ورود مواد غذایی و دارویی به میزان کافی به غزه صورت میگیرد تصریح کرد: اقدام انصارالله یمن درواقع موید خواسته جامعه بین الملل است که طی هفته های اخیر با اعلام رای حداکثری در مجمع عمومی سازمان ملل بر آن تاکید کردند. بنابراین انصارالله درواقع در حال پیاده کردن اراده و خواسته جامعه جهانی است.
سید افقهی با بیان اینکه ائتلاف مدنظر آمریکا متشکل از 41 کشور منطقه و جهان هرگز شکل نخواهد گرفت و عربستان و مصر هم اعلام کردهاند که در این ائتلاف مشارکت نخواهد کرد، تاکید کرد: به فرض اینکه چنین ائتلافی هم تشکیل شود، این ائتلاف به هیچ عنوان تغییری در اراده انصارالله ایجاد نخواهد کرد؛ انصارالله نشان داده است که اراده و عزم راسخی در اجرای وعدههای خود دارد و میتواند از طریق مین گذاری، حمله به کشتیها با موشک و قایقهای تندرو تنگه باب المندب را مسدود کند.
نظر شما